Ferieplanlegging

“Jeg har funnet et hus i Italia,” sier jeg til August mens han spiser kveldsmat, “dit vi kanskje skal dra på ferie sammen med mormor og morfar, og kusine Inga og de. Det ser veldig fint ut. Det er ikke så langt fra Venezia, så vi kan sikkert dra dit en dag også.” “Jammen er ikke Venezia en by?” spør han forvirret. “Skulle vi ikke dra dit og bo der?” “Jo, kanskje vi gjør det noen dager etterpå, hvis vi har lyst,” sier jeg, “dette huset skal vi da antagelig bo i i en uke, og så kan vi dra et annet sted senere. Vent, skal jeg hente iPaden, så ser vi på Italiakartet!”

Og så studerer vi kart, og jeg peker ut Gardasjøen (“oi, den var stor! der må man nok ha kikkert for å se over til den andre siden!”) og Verona, og så roter jeg meg bort i Romeo og Julie, og ender med å referere store deler av den historien. “Men på scenen tar de sikkert ikke livet av seg på ordentlig,” sier han småleende. Nei, og heldigvis er det gift de bruker, sier jeg, det er jo lettere å lure til. “Ja, det er verre hvis de skal skyte seg i hodet!” Men Hedda Gabler, sier jeg. Og må fortelle litt om henne. Og Tosca! Hun hopper ned fra toppen av tårnet. Men hun hopper på baksiden, ikke foran, der det er 3–4 meter ned! “Og så er det sikkert bakke rett under toppen på baksiden!” sier han engasjert. Og jeg forteller om da jeg var i operaen i Berlin for mange år siden og hadde så billig billett at jeg satt helt oppunder taket og knapt så annet av forestillingen enn at Tosca hoppet ned på et stillas på baksiden av kulissene.

Men London skal vi jo også snakke om. Mannen har kommet til på dette tidspunktet, og begynner å fortelle om Tate Modern, som har vært kraftstasjon, og om Swiss Re-bygningen, og så begynner vi å bildegoogle, og Swiss Re ligger jo ikke så fryktelig langt unna Tower Bridge, så vi må finne bilder av den også (og fortelle om vikingene som rev ned en av de riktig gamle broene som gikk over Themsen), og så tar vi en sidediskusjon på om det er Tower Bridge eller Golden Gate som er verdens mest berømte bro, og så ser vi på bilder av Golden Gate og kommer dermed også naturlig inn på Alcatraz, som vi er ganske sikre på at Azkaban er “kalt opp” etter. Så begynner jeg å snakke om å ta en tur til Tower of London, som hverken mannen eller jeg har besøkt, og jeg googler flere bilder mens jeg forteller om Henrik 8., og i bildestrømmen legger August straks merke til dette bilder:

“Hvorfor har han sånne klær? Hva gjør han med den ravnen?” Og så er det til å google beefeaters og Yeomen Warders, og så forteller jeg om overtroen som sier at “Kronen vil falle, og Storbritannia med den” dersom alle ravnene forsvinner fra Tower (“ikke at selve kronen faller ned, sånn, altså!” sier August og nikker hodet kraftig til siden), og at man derfor klipper vingefjærene deres så de ikke skal rømme. Og så leser vi sammen i Wikipedia om ravnene i Tower, og ler av ravnen George, som ble forvist til Wales i 1986 etter å ha angrepet og ødelagt TV-antennen! Og når August lurer på hvorfor de egentlig har så mange vakter der, må vi google kronjuvelene også, og da bare jeg vise ham et klipp fra siste episode av Sherlock, og så må jeg bruke ti minutter på å gi ham en forklaring på den lille biten handling han har sett som han synes er tilfredsstillende, men som det likevel ikke tar meg halvannen time å formidle.

Hvordan i alle dager greide man å planlegge ferieturer, nei, stryk den: Hvordan i alle dager greide man å forklare unger alt det morsomme man har lyst til å forklare dem før man fikk Google Image Search, Wikipedia og en iPad med BBC Iplayer på?

This entry was posted in August, bilder, kultur, reise. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *