En julefortelling

Denne bloggen har i praksis nærmest forvitret, og det er kanskje ikke så veldig sannsynlig at det fremdeles er noen som leser den. I alle fall ikke blant folk som ikke allerede leser bloggen min på Foreldreportalen. (Hvis noen har lyst på tilgang til den bloggen også, så er det bare å registrere seg der inne og så fortelle meg hvilket brukernavn de har, så skal jeg gi dem tilgang. Det er helt trygt, og man trenger ikke å poste noe der hvis man ikke vil.)

Men for det tilfelles skyld at det fremdeles finnes en og annen leser her, så publiserer jeg julehistorien min her også. Den ble skrevet til den 24. luken til Foreldreportalens julekalender 2010, og her følger en nesten identisk versjon av det jeg postet den dagen:

Det er mange ting som kan spinne rundt i hodet i førjulstiden, og alle trenger slett ikke å ha noe med julen å gjøre. Jeg har for eksempel tenkt en god del på John Lennon i høst; han ville rundet 70 i oktober, og for et par uker siden var det 30 år siden han døde. Den gangen var jeg ti, og jeg skal ikke skryte på meg å ha hatt noen spesiell reaksjon på nyheten, men jeg husker i alle fall at bestevenninnen min og jeg akkurat hadde oppdaget at man kunne gå på platebutikken og be om å få høre en bestemt plate eller sang. Vi ba gjentatte ganger innehaveren sette på LP-en med Imagine, og så stod vi der og lyttet inni hodetelefonene etter tur. Det er en sang som fungerer i så mange sammenhenger og i så mange aldere, og som betyr helt forskjellige ting for helt forskjellige mennesker, og nettopp denne universaliteten står så fryktelig godt til innholdet i sangen, naivt og urealistisk og uvirkelig vakkert som det er.

Ti år etter at Lennon ble skutt var jeg tyve år gammel student i Trondheim og tilbrakte mye tid sammen med en studiekamerat med langt hår, trillrunde briller og smalt ansikt. (Jeg har sikkert fremdeles liggende et sted det bildet der han ser nesten akkurat ut som John Lennon.) Den aller første platen jeg kjøpte fordi han anbefalte den tror jeg var Velvet Underground & Nico, og det er kanskje den platen jeg aller mest umiddelbart assosierer med ham (enda dette skjedde flere måneder før vi ble kjærester og nesten fem år før vi giftet oss). Og Plastic Ono Band fulgte ikke så lenge etter.

Ingenting av dette har noe med julen å gjøre, og det har ikke så veldig mye sammenheng med dagens luke heller. Men det gir litt kontekst, kanskje. Og så forklarer det litt hvorfor jeg har plukket ut akkurat disse sangene, som man slett ikke må høre på før man klikker på den nederste linken, men som det i alle fall kan være bryet verdt å vite at finnes. (NB: Man må ha Spotify installert for at linkene skal virke.)

John Lennon – Mother
John Lennon – God
John Lennon – Working Class Hero
Nico/Velvet Underground – Femme Fatale
John Lennon – Happy Xmas (War Is Over)
John Lennon – Imagine

Det egentlige innholdet i dagens luke finner man ved å klikke her:

Hjem til jul.pdf

This entry was posted in kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *