Words, words, words

I en jobb som min hender det stadig vekk at man kommer over nye og nyttige ord. Noen er nylig oppfunnede fagtermer som får sin rettmessige plass i dertil egnede oppslagsverker. Morsomme trykkfeil og nykonstruksjoner over lunsjbordet har derimot en tendens til å ikke havne annet sted enn i glemmeboken. Og det er jo for galt om alle disse nyskapningene skal forsvinne uten å bringes ut til folket. I dag presenterer jeg derfor tre stykker, selvsagt i alfabetisk rekkefølge:

1. inkvisitrise. Kvinnelig inkvisitor. Nærmere beskrivelse turde være unødvendig; vi kjenner sikkert alle noen av sorten.
2. irritasjonsmonument. Monumentalt uttrykk for inkompetanse og/eller dårlig smak, særlig innen byplanlegging. Eksempler: Olavshallen i Trondheim, klokketårnet på Trafikanten på Jernbanetorget i Oslo.
3. vennavstøtende (gr. filofob). Betegnelse på person som ved sin uttrykte personlighet, manglende dannelse og/eller underutviklede personlige hygiene støter fra seg mennesker som ellers kunne ha vært velvillig innstilt.

This entry was posted in språk. Bookmark the permalink.

6 Responses to Words, words, words

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *