Filmfirer

Alliene hentet disse fra Fredagsfyran, og selv om det har rukket å bli søndag allerede, så tar jeg sjansen:

1. Hva slags forhold har du til film? Er du ikke interessert i det hele tatt, eller er det din lidenskap i livet?
Film er absolutt en av de største interessene mine. Etter at vi fikk barn, har vi vært bevisste på, og gjør en viss innsats for å få til, å fremdeles følge med på de nye filmene som kommer og se det meste av det vi er interessert i. Men “min lidenskap i livet”? Nei, det blir litt i voldsomste laget …

2. Den beste filmen du har sett – sålangt – er?
Oi.
The Good, The Bad and the Ugly er nesten så bra som det blir. Fra de siste par årene er Lost in Translation den som har gjort størst inntrykk. Out of Sight er en nær perfekt, elegant, vittig, bagatellmessig underholdningsfilm. Hm. Og Groundhog Day er kanskje den beste romantiske komedien jeg har sett. Amadeus er det mange år siden jeg så, men det er en sånn film som har blitt værende så tydelig i hodet mitt at jeg kan se med den som annerledes og noe mye mer enn det jeg så da jeg var 14.
Hm.
Og Casablanca, da. Og Full Metal Jacket. Og Toy Story, for ikke å snakke om Toy Story 2. Og, Alien, og, tja, Riget?
Hm.
Jeg tror heller jeg dropper å svare, jeg.

3. Hvilken film skal du se neste gang? Og hvorfor akkurat den?
Av det som går på kino er Factotum nær toppen av “skal se”-listen. Hvorfor? Først og fremst fordi det er Bent Hamer, og så fordi det er Bukowski, og så litt fordi det er Matt Dillon og Lili Taylor. Men mest fordi det er Bent Hamer (som sist lagde Salmer fra kjøkkenet).

4. Er det noen bøker du gjerne vil se filmatisert?
Det viser seg ofte vanskelig å lage gode filmer basert på gode bøker, og gode bøker står i grunnen så veldig godt på egne ben. Dårlige bøker leser jeg ikke så forferdelig ofte, men det er ganske sikkert mange slike som kunne være et godt utgangspunkt for en morsom film. Men vi hadde en diskusjon her hjemme for en stund siden om at noen burde lage en skikkelig “vikingfilm”, basert på utvalgte deler av Snorre og av sagaene; det er så mange tøffe figurer og gode replikker og fantastiske historier der som ville gjort seg godt på film. Men det måtte være en spekulativ og kommersiell og kul og actionpreget og historieforfalskende film som vakte indignasjon i alle historiske, litterære og andre faglige miljøer. Det kunne vært kjempegøy – både filmen, og den resulterende debatten. :)

This entry was posted in film/TV, kultur, meme. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *