Call for education

Som den folkeopplysningstilhenger jeg er, føler jeg det som min plikt å meddele verden en vesentlig innsikt som har blitt meg til del. Innsikten er ikke strengt tatt av nyere dato, det nye er helst forståelsen av at det faktisk er nødvendig å meddele den til verden, ettersom det, trist nok, enda ikke har blitt innført noe minstekrav til hva man skal være i stand til å forstå mer eller mindre av seg selv før man blir tillatt å flytte hjemmefra og begynne å bruke fellesvaskeriet i, for å ta et tilfeldig valgt eksempel, vårt sameie.

Altså: Følg med nå.

Når du vasker tøy, kan det være du vil bruke vaskemiddel. (Dersom du foretrekker å la dette være, er det helt i orden for min del – i alle fall så lenge du og jeg ikke skal stifte nærmere bekjentskap ut over det å dele vaskerom – og i så fall har jeg for øyeblikket ingenting å krangle med deg om, og du kan hoppe over resten av dette innlegget og fortsette ditt sorgløse og avslappede liv.) Dette kan være flytende eller i pulverform, og flytende foretrekkes da (av meg, i alle fall), da dette i mindre grad setter seg fast i vaskemiddelskuffen, selv om du skulle være blant de åpenbart utallige som velger å bruke 12–14 ganger så mye vaskemiddel som pakken anbefaler. Men pulver er fortsatt å få på markedet, og ettersom vaskeballer av mystiske grunner alltid forsvinner fra fellesvaskerier (selv om vi jo alle sammen kunne klart oss aldeles utmerket med én vaskeball på deling, ettersom det faktisk ikke er mer enn én vaskemaskin i vaskekjelleren vår – men det er en rant for en annen dag), er du, om du kjøper pulver, stort sett henvist til å helle vaskepulverdosen din i vaskepulverskuffen.

Les de siste fem ordene der én gang til.

“… helle vaskepulverdosen din i vaskepulverskuffen.”

IKKE I SKYLLEMIDDELSKUFFEN!

I skyllemiddelskuffen skal det, hvis noe, være SKYLLEMIDDEL. Det er DERFOR det står “SOFTENER” ved siden av den. Slå det opp i en ordbok om du ikke tror meg.

Hvis du heller vaskepulveret ditt i skyllemiddelskuffen i stedet for vaskemiddelskuffen, setter du i gang en hel kjede av uønskede begivenheter. Jeg skal her holde meg til de mest sentrale og umiddelbare.

  • Tøyet ditt blir ikke vasket ordentlig, ettersom det ikke er vaskemiddel i vaskemiddelskuffen, som er den skuffen selve vaskevannet spyles gjennom.
  • Tøyet ditt blir ikke skylt ordentlig, fordi det blir skylt i vann med vaskepulver i, og blir derfor fullt av vaskepulver, fordi skyllemiddelskuffen er den skuffen det siste skyllevannet ditt spyles gjennom.
  • En ikke ubetydelig del av vaskepulveret blir sittende fast i skyllemiddelskuffen, fordi denne ikke er designet for å la enorme mengder vaskepulver skylles ut av seg. (Den er nemlig faktisk, om noen skulle være i tvil om det, designet for små doser flytende SKYLLEMIDDEL.)
  • Tøyet til neste person (for eksempel mitt tøy) blir ikke ordentlig skylt, fordi det er vaskepulverrester – rester av DITT feilplasserte vaskepulver – i skyllemiddelskuffen.

Av mer interessante effekter kan vi fortsette med

  • Når både du og et par av naboene dine (eller kanskje du selv, flere ganger på rad) har fylt vaskepulver i skyllemiddelskuffen, selvsagt uten å legge merke til at den allerede inneholder masse vaskepulverrester eller reflektere over dette, GÅR DEN TETT.
  • Når jeg kommer og skal vaske klær og oppdager at skyllemiddelskuffen er så full av vått og delvis oppløst vaskepulver at det renner over på alle sider, og må bruke tyve minutter på å fjerne dette ved hjelp av fingre, en lang spiker og utallige koppfuller med kaldt vann fra nærmeste vask, blir jeg SUR.
  • The rest is left as an exercise for the reader.

Så. Noen spørsmål?

This entry was posted in rants. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *