Bergtatt

Jeg har en innrømmelse å komme med: Jeg skjønner ikke japanere.

Jeg mener ikke at jeg ikke skjønner japansk. Eller altså, jeg skjønner ikke japansk, det er ikke det. Men jeg skjønner ikke finsk eller portugisisk heller, og likevel har jeg gode venner fra Helsinki og Porto Alegre, og setter stor pris både på Aki Kaurismäkis I Hired A Contract Killer og på nylig omtalte Cidade de Deus. Jeg har sett en rekke japanske filmer i årenes løp, mange av dem store klassikere, de fleste udiskutabelt vellaget og intense. Men, og nå er jeg vel gammel nok til å innrømme det: jeg skjønner dem ikke. Kulturen, tankesettet, symbolikken – eller hva det nå er – er så fremmedartet at jeg sjelden greier å begripe hva meningen er. Eller i alle fall føler jeg meg aldri sikker på hva meningen var ment å være.

Men man kan jo ikke la seg stoppe av slikt. Chihiro og heksene er (av en eller annen grunn) den norske tittelen på Hayao Miyazakis nyeste tegnefilm (på engelsk har den fått det mer passende navnet Spirited away). Filmen handler om en jentunge som roter seg inn i en alternativ virkelighet, befolket av ånder og hekser og spøkelser (“Chihiro blir bergtatt” hadde kanskje vært en bedre norsk tittel?), og den er sjarmerende, morsom, spennende, rørende og fryktelig godt laget. Man kjenner igjen mange eventyrelementer fra europeiske eventyr, og selv om jeg har en velbegrunnet mistanke om at det er svært mye som går meg hus forbi og/eller betyr noe annet enn jeg tror, så er det ikke vanskelig å la seg rive med. Det er mer enn et snev av Alice in Wonderland her også, og jeg tror ikke all absurditeten skyldes min manglende forståelse for japansk kultur. Utsøkt tegnefilmkunst, masser av morsomme og originale ideer (badehus for ånder!), og sjarmerende hoved- og bipersoner gjør dette til en storslagen film for både små og store. Bare synd at man må være gammel nok til å kunne lese undertekstene for å få med seg hva som skjer.

This entry was posted in film/TV, kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *