Terminatorene kommer og kommer

Terminator 3: Rise of the Machines er mindre vansiret av lavpannet humor enn trailerne gjerne ville ha oss til å tro. (Det utsagnet sier i grunnen ikke så altfor mye, når jeg leser det om igjen. Det var noen seriøst lite tiltalende trailere.) De tre sabbene på raden bak oss, derimot, burde kreve å få tilbake pengene for dressurkurset sitt. But I digress.

OK, plot- og kontinuitetshullene er store nok til å kjøre en varebil, en brannbil og en diger kranbil gjennom, med kranen på tvers og Arnie dinglende i kroken. (Hvorfor prøvde for eksempel John Connor å rømme gjennom et boligfelt mens terminatrixen fulgte, tilsynelatende hakk i hæl, gjennom et industriområde et helt annet sted i byen? Og før noen svarer: Jørund har allerede forklart dette med at disse to handlingene åpenbart – ut fra retningen på dagslyset – foregikk til forskjellig tid på dagen. Så da så.) OK, Arnie er ikke den han var i 1984, og posituren han inntar i sin første scene er ikke å anbefale for nakne menn på over femogtredve som ønsker å skjule begynnende bilringer. OK, Nick Stahl vinner ingen Clint Eastwood-pris for karisma og lerretstilstedeværelse (Hjelp! Jeg trenger et norsk ord for “screen presence” på under åtte stavelser!) i år. Men det var hylende morsomt å se Dr. Silberman igjen. Og som den enkle sjel jeg er, humret jeg hele veien hjem med tanke på Arnies respons på “Talk to the hand!”. Og hans “Basic psychology is among my subroutines.”. Og de aller første terminatorene (T 1-2 og de nyere modellene), som TX satte i bevegelse, var jo kjempesøte (mye mer sjarmerende enn, for eksempel, RoboCops ED-209).

Det er altfor billig å trekke paralleller til det kommende guvernørvalget i California, så jeg skal la det være og nøye meg med å si at selv om Jonathan Mostow på ingen måte er noen James Cameron, og selv om et par av de millionene som ble brukt på biljakt ville gjort bedre nytte for seg i lomma til en mer kapabel manusforfatter, så oppfylte T3 det mest grunnleggende kravet jeg stiller til en film i denne genren: Den kjedet meg ikke.

Hadde nå bare noen funnet opp en fjernstyrt, lydløs terminator i lommestørrelse, med infrarød-sensor, for uskadeliggjøring av uforbederlige kinobøller…

This entry was posted in film/TV, kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *