Tilpasning

Adaptation er den nyeste filmen til regissør Spike Jonze, som forrige gang brakte oss Being John Malkovich, en av de morsomste og mest originale amerikanske filmene de seneste årene, og som dessuten er en av skaperne bak serien Jackass, en av de mest poengløse (og på sitt vis briljante) TV-seriene jeg noen gang har sett. Manusforfatter Charlie Kaufman er hovedpersonen i denne nye filmen, som begynner på settet til Being John Malkovich, og følger Kaufman i hans fortvilte forsøk på å skrive et filmmanus basert på en bestselgende roman om orkideer. Filmens (men ikke virkelighetens) Kaufman bor sammen med sin happy-go-lucky tvillingbror Donald (begge spilt av Nicolas Cage), som representerer den lettvinte, læreboksmessige, tretten-på-dusinet måten å både skrive filmmanus på og leve livet på. Charlie, på sin side, er poster child for den plagede, geniale kunstneren som ikke fikser privatlivet sitt, sliter med skriveblokkering, henger seg opp i detaljer, må være original og genial for enhver pris, og som selvsagt ikke greier å skrive en linje uten å bruke sitt eget problematiske liv som tema.

Filmen er en vittig liten sak, gjennomført selvrefererende og stappfull av sine egne interne morsomheter, noe som nok kan gjøre den for selvgratulerende “flink” for enkeltes smak. Den når på ingen måte opp til Being John Malkovich i genialitet. Jeg lot meg imidlertid for det første gjennomgående more, og for det andre syns jeg den tar seg selv så lite høytidelig og i så liten grad pretenderer å si noe om Livet eller Kunsten at den absolutt greier å bære sin egen tyngde. Og det er i grunnen to av de viktigste kravene jeg stiller til en film.

This entry was posted in film/TV, kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *