Salmer og sanger vi gjerne hører

Så fikk også vi somlet oss til å se Bent Hamers Salmer fra kjøkkenet, etter lengre tids overstrømmende omtaler fra diverse venner og ymse anmeldere. Slikt er alltid skummelt, og slår gjerne uheldig ut der forventningene har blitt spent så urimelig høyt at ingen film i kristenheten kunne levd opp til dem. Ikke så her. Det er lenge siden jeg har blitt så varm om hjertet og i så godt humør av en film, og lenge siden jeg har blitt så rørt som av scenen der Isak forteller om hesten han trodde han skulle få.

Handlingen utspiller seg en gang i 1950-årene på den norske landsbygda, dit svenske forskere har sendt et team med observatører for å studere og måle hvordan enslige menn bruker kjøkkenet sitt. Hensikten er å bruke resultatene til å designe bedre og mer effektive kjøkken i fremtiden. Det er imidlertid et par ting superforskerne har glemt å ta med i betraktning da de designet eksperimentet sitt: Det første er det nå velkjente prinsippet at man ikke kan observere noe uten å endre det – observatøren og forskningsobjektet er begge deltakere i enhver observasjonssituasjon. Det andre er at enslige, eldre menn ikke trenger mer effektive kjøkken – de har ikke dårlig tid! – de trenger noen å snakke med.

Filmen tar seg god tid uten å bli kjedelig eller langdryg, den er ektefølt uten å være pinlig sentimental, den byr på morsomme portretter og situasjoner uten noen gang å latterliggjøre personene den skildrer (med mulig unntak av den privatflyreisende svenske forskningslederen), og den gir et livaktig og ekte bilde av en tid da autoriteter ble respektert på en annen måte enn nå, og det norske mindreverdighetskomplekset overfor Sverige kanskje var på sitt sterkeste. Den eneste åpenbare feilen i miljøskildringen er at de dessverre ikke har greid å få tak i biler med rattet på høyre side, noe som er litt trist ettersom det blir gjort et slikt morsomt poeng av nettopp overgangen fra venstre- til høyrekjøring idet kolonnen krysser grensen i begynnelsen av filmen.

Det beste tipset til filmgodteri i denne sammenhengen må forresten være en plate Freia Selskapssjokolade.

This entry was posted in film/TV, kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *