Options/Preferences

Som den stolte mor jeg med all mulig grunn er, forstår jeg selvsagt at enhver endring i og utvidelse av podens reaksjonsmønster er tegn på tydelige og imponerende steg fremover i forståelse, modenhet og visdom. Jeg har tidligere fortalt at han er en ung herremann med næringsvett, som (med få og forståelige unntak) gaper opp og svelger unna for alt han blir tilbudt på skje. I det siste har han imidlertid begynt å få, og uttrykke, stadig klarere preferanser. Det begynte med at han, som de fleste fornuftige mennesker jeg kjenner, ble mett på middag mens det fremdeles var plass igjen til dessert. Senerehen har han blitt enda mer sofistikert. Noen mat er nemlig ikke så god som annen mat, og slik mat vil han ikke ha!

(Dette betyr naturligvis at han er i ferd med å utvikle smak, egne meninger og evne til å skille mellom høy og lav kvalitet på det han blir tilbudt.)

Den mest dannede måten å signalisere manglende begeistring for maten på, er selvsagt å høflig overse det man ikke liker. For et matvrak som August er ikke dette helt overbevisende, men han greier å se fullstendig uanfektet ut selv med en skjefull mat like foran munnen – han stirrer ut i intetheten med et ansiktsuttrykk som helt klart sier at såvidt han er klar over, så foregår det for øyeblikket absolutt ingenting som har noe med ham å gjøre. Prøver man å flytte skjeen inn i synsfeltet, snur han raskt hodet litt til den andre siden, slik at han fortsetter å stirre rett forbi den.

(Dette er selvsagt klare tegn på at han er i besittelse av en for alderen ualminnelig velutviklet dannelse og høflighet.)

Den mindre dannede måten å unnlate å spise mat man ikke liker, er å blokkere inngangen til munnen med tungen. Følgende bilde illustrerer for eksempel hans reaksjon på å bli tilbudt Nestlés “Frutti” (uten at jeg skal gå fullt så langt som til å påstå at han har innført boikott på overbevisningsgrunnlag):

Effekten kan forsterkes med lydeffekter (“prompelyd”) og sikkelsprut. Dette er ikke alltid nødvendig, men det blir morsommere på den måten. (OK, han har foreløbig en ganske primitiv sans for humor, men jeg syns da likevel det er prisverdig at han har sans for humor, og bruker denne i stedet for å henfalle til vold, skriking eller forsøk på å kaste den uønskede maten på gulvet.)

This entry was posted in August, bilder. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *